Leiderschap

Welke leider wil je zijn voor je paard?

Sommigen zouden zeggen een leider is hij die dominant is over de ander en het leiderschap op zich neemt, laat zien dat hij de baas is. Degene die de voeten van het andere paard laat bewegen, controle heeft over de richting en tempo van het paard en waar hij mag staan of niet mag staan.

Dit is goed te zien als je een kudde paarden observeert, het paard wat als eerste van het verse hooi mag eten, waar de andere paarden voor uitwijken, die als eerste bij het nieuwe gras mag, dat is de leider, toch?

 

Of toch niet?

Arabische Volbloedmerrie Orina
Arabische Volbloedmerrie Orina

Wat voor leider wil jij zijn? Een leider waar het paard angst voor heeft, die hij liever niet in zijn omgeving heeft, die hij constant in de gaten houdt en die hij ruimte geeft, uit respect, maar vooral ook uit angst?

Of een leider die hij in de gaten houdt, omdat hij je vertrouwt, omdat hij verbinding wil en erop vertrouwt dat je hem veiligheid biedt en daarom graag in je omgeving heeft.

Wil je leren hoe je een vriendelijke leider kunt zijn voor je paard? Een leider die het paard zelf kiest en die hij vrijwillig wil volgen en waar hij graag bij wil zijn, waar hij respect voor heeft, maar die hij tegelijkertijd ook vertrouwt?

Lees eens een boek van Mark Rashid, hij schrijft hier veel over.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *